Monday, December 11, 2006

Saffransbutterkaka



Jag gillar inte lussekatter så där så jag storknar...men den här kakan är mums!

1 pkt saffran
75 g smör
2 dl mjölk
1/2 dl kesella
25 g jäst för söta degar
1 krm salt
3/4 dl socker
1/2 ägg (spar den andra halvan till pensling)
7-7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk smör
100 g riven mandelmassa
4 msk hackad mandel
ägg till pensling
mandelflarn
pärlsocker

Blanda saffran, jäst, socker, salt och ägg i en bunke
Rör tills jästen smält
Värm mjölk och kesella till 37 grader
Smält smöret
Rör i hop allt och ha i lite mjöl i taget tills degen är mjuk men just kladdfri
Låt jäsa 30 min!
Smöra en sockerkaksform eller klä med papper.
Baka ut som du ska göra bullar
Smöra degen och ha på riven mandelmassa och hackad mandel
Rulla ihop och dela till bullar som fördelas i formen
Låt jäsa 10 min
Pensla med ägg och ha på pärlsocker och mandelflarn ,här mandelkhack
Grädda i 175 grader ca 30-45 min.
Kakan ska vara gyllene och lite kladdig i mitten

God Jul närmar sig...

No comments: