Den är inte heller så söt men ganska mäktig = dryg :-)
Receptet var länge hemligt och jag åkte flera år ut till en gammal dam i Sorunda skogarna och inhandlade denna delikates. Sen började jag själv experimentera och när jag var hyfsad nöjd kom receptet ut på ortens telefonkatalog!!
Nästa identiskt med det som jag själv kommit fram till...haha
Jag har mordeniserat dekorationen lite..men den bestod förr av "snurra" och blad mest. Men det har hänt att jag gjort rena motiv vid speciella tillfällen.
Dessa fyra bakade jag till min mammas 70 års dag och de blev mycket lyckade.




Här kommer receptet
Deg:
2 ägg
1 1/2 dl socker vispas kraftigt tills det är vitt och pösigt
250 g smör blandas med socker/ ägget i små klickar
drygt 6 dl mjöl siktas i lite i taget tills smeten är fast och kladdfri
drygt 6 dl mjöl siktas i lite i taget tills smeten är fast och kladdfri
Jag brukar låta degen vila i kylskår ett par timmar till ett dygn.
Dela i 6 delar, 5 av dom görs till rundlar och den 6e görs till dekorationer.
Ett tips, kavlat ut degen mellan två bakplåtspapper så slipper du en massa kladd.
Grädda i 200 grader ca 5-6 min.
Fyllning:
250 g katrimplommon pure (jag köper barnmat)
150 g äppelmos
Men man kan variera själv!
Tårtan räcker till många, säkert en minst 20 pers.
Servera med en lite klick grädde
No comments:
Post a Comment